Блог

Сирна паска без випічки: класичний рецепт до свята

Світле свято Великодня настане вже зовсім скоро і, за традицією, на святковому столі обов’язково повинна бути сирна паска. Про те, як її приготувати, ми розповімо далі.

Сирна паска готується, як правило, у вигляді усіченої піраміди. Для цього вам знадобиться спеціальна роз’ємна форма для паски. Сьогодні їх легко можна знайти в будь-якому магазині. Сирна паска – це особлива страва, яке готується всього один раз на рік – до свята. Сирну масу для майбутньої паски потрібно поставити в холодильник під пресом, щоб позбутися від зайвої вологи вашої майбутньої страви.

Для приготування класичної сирної паски вам знадобиться:

  • сир 9% ТМ Хуторок – 500 грамів;
  • вершкове масло – 80 грамів;
  • сметана 21% ТМ Хуторок – 100 грамів;
  • цукор – 200 грамів;
  • родзинки або цукати – 100 грамів;
  • горіхи (мигдаль, фундук або волоські) – 50 грамів;
  • яєчний жовток – 2 шт.

Для сирної паски необхідно використовувати сир високої жирності. Пам’ятайте, що паска готується без випічки і, якщо використовувати нежирний сир, то буде набагато складніше додати страві необхідну форму і зовнішній вигляд.

Щоб текстура паски була якомога більш однорідною, вам необхідно ретельно перетерти сир або збити його блендером. Вершкове масло не потрібно розтоплювати, вам буде досить злегка нагріти його, щоб масло стало м’яким. Масло потрібно змішати з цукром, а потім додати яєчні жовтки. Масло, яєчні жовтки і цукор дуже ретельно збийте міксером до утворення пишної маси.

Потім змішайте отриману масу з перетертим сиром. Ізюм або цукати (можна використовувати і те, і інше) потрібно промити і додати в сирну масу. Ваша заготовка для сирної паски майже готова. Залишилося тільки збити сметану міксером і додати разом з горіхами її до сиру.

Тепер можна переходити до не менш важливого етапу – формування самої паски.

Візьміть форму, яку ви будете використовувати для приготування сирної паски і застеліть її марлею так, щоб вільні кінці марлі залишалися зовні. Поставте вашу форму в миску: в цю миску буде стікати зайва рідина з вашої майбутньої сирної паски.

Рівномірно викладіть сирну масу в форму. Щоб паска тримала форму і не розвалювалася вам необхідно якомога ретельніше позбутися рідини, яка є в сирній масі. Для цього вам знадобиться прес або якийсь вантаж. Накрийте вашу форму тарілкою і поставте на неї щось важке, наприклад, пляшку з водою.

У такому вигляді відправте вашу сирну паску в холодильник мінімум на 12 годин.

Коли сирна паска прийме необхідну форму, вам буде необхідно її прикрасити. До прикрашення паски немає строгих вимог: ви можете використовувати цукати і горіхи, що залишилися, або включити свою фантазію і прикрасити її на свій смак.

От і все. Сирна паска готова!