Напередодні світлого свята Великодня кожна господиня задається питанням: «Де ж знайти рецепт ідеальної паски?». Адже існує величезна безліч різних варіацій одного і того ж рецепта: на опарі, на заквасці, на молоці, на кефірі і навіть на вершках.
Ми підготували для вас рецепт простої і дуже смачної паски на молоці.
Отже, для приготування паски вам знадобиться:
- молоко 2,5% ТМ Хуторок – 500 мл;
- дріжджі – 50 грамів;
- борошно – 1 кг;
- яйця – 5 штук;
- цукор – 200 грамів;
- сіль – 1/3 чайної ложки;
- вершкове масло – 200 грамів;
- родзинки, цукати або курага – 100 грамів.
Перш, ніж приступати до приготування паски, дістаньте всі необхідні інгредієнти з холодильника і дайте їм нагрітися до кімнатної температури.
Злегка підігрійте молоко і розчинити в ньому дріжджі. Молоко повинно бути не дуже гарячим – не вище, ніж 35 градусів. Дріжджі найкраще вибирати пресовані або як їх ще називають «живі». Сухі дріжджі краще не використовувати для паски – тісто на таких дріжджах піднімається не так добре і паска може вийти недостатньо повітрянною.
Змішайте разом яйця, сіль цукор і м’яке вершкове масло кімнатної температури, а потім збийте все міксером до утворення пишної маси. Потім додайте приблизно 2 склянки борошна і знову збийте міксером.
Потім додайте в тісто молоко з розчиненими дріжджами і акуратно перемішайте. Після цього висипте борошно, що залишилося, і вимішуйте тісто приблизно 10 хвилин. Тісто має вийти не занадто крутим – по консистенції трохи густіше сметани, але не хвилюйтеся – так і повинно бути.
Коли тісто готове – перекладіть його в окрему ємність – таз або дуже велику каструлю, змащену олією, накрийте рушником (щоб тісто не завітрилось) і залиште в теплому місці на пару годин. Будьте готові до того, що тісто підійде приблизно в два рази, тому заздалегідь підберіть відповідну ємність.
Тепер, коли тісто підійшло, додайте до нього цукати, родзинки або курагу, ще раз перемішайте його, щоб трохи осадити, і знову залиште на годину.
Коли тісто вже остаточно готове, розкладіть його по формам, змазаним маслом. Заповніть форми тістом приблизно на 1/3, дайте йому знову злегка підійти вже в формах (це займе приблизно 30 хвилин), а потім випікайте паски не менше 40 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці.
Коли паски вже повністю охолонули залишилося тільки їх прикрасити. Використовуйте будь-яку прикрасу на свій смак – глазур з цукру і яєчних білків з різнобарвною присипкою, просту цукрову пудру або горіхи, цукати і сухофрукти.