Українська кухня славиться різноманітністю вареників з різними начинками, але саме поєднання сиру та тіста є найбільш популярним і затребуваним в нашій країні. Більшість з нас при словосполученні «вареники з сиром» уявляють собі смачну, солодку страву, яку часто готувала бабуся. Ми ж хочемо довести, що вареники з сиром навіть несолодкі можуть бути дуже смачні, і познайомити вас з рецептом вареників з сиром і шпинатом.
Шпинат – дуже затребуваний продукт в першу чергу серед людей, які дотримуються здорового способу життя і стежать за своїм здоров’ям. А все тому, що шпинат – є джерелом величезної кількості корисних вітамінів, мінералів і поживних речовин, в першу чергу – фолієвої кислоти, яка необхідна для підтримання здоров’я імунної системи людини. До того ж, сир зі шпинатом утворюють прекрасну спілку так як обидва ці продукти не втрачають своїх корисних властивостей при термічній обробці: їх можна смажити, варити або запікати – вони будуть корисні в будь-якому вигляді.
Для приготування тіста для вареників вам знадобиться:
- борошно – 400-450 грамів (приблизно 2,5-3 склянки);
- яйце – 1 штука;
- молоко ТМ Хуторок 2,5% – 150 мл;
- вода – 100 мл;
- соняшникова або оливкова олія – 1 чайна ложка;
- сіль – 1 чайна ложка.
Для приготування начинки необхідно:
- сир ТМ Хуторок 5% – 400 грамів;
- яйце – 1 штука;
- свіжий шпинат – 300 грамів;
- часник – 2 зубчики;
- вершкове масло – 10 грамів.
- Насамперед необхідно приготувати тісто для наших вареників. Просійте борошно, додайте в нього яйце і ретельно перемішайте. Потім змішайте в окремій ємності молоко з водою і сіллю, після чого з’єднайте борошно з яйцем і молоко з водою. Ретельно перемішайте тісто, а потім додайте в нього чайну ложку масла.
- Слідкуйте за консистенцією вашого тіста: якщо воно вийшло рідкуватим, то додайте трохи борошна, але не перестарайтеся, тісто має злегка липнути до рук.
- Замішане тісто накрийте рушником і поставте в теплому місці на півгодини – це мінімально необхідний час для того, щоб тісто набуло достатню клейкість.
Поки тісто настоюється – саме час приготувати начинку.
У всіх наших рецептах ми завжди рекомендуємо протерти сир через сито або збити блендером. Рецепт вареників з сиром і шпинатом – не виняток. Тільки так можна добитися ніжною і однорідної текстури сиру.
Тепер візьмемося за шпинат:
- Разогрейте сковороду, растопите на ней сливочное масло и обжарьте на нем шпинат 2 минуты. Чеснок мелко порежьте или пропустите через чесночницу, добавьте его в сковороду к шпинату и обжарьте еще примерно полторы минуты. Чеснок следует добавлять в самом конце и жарить совсем недолго, иначе он подгорит и станет слегка горчить.
- Смешайте обжаренный шпинат с творогом, добавьте яйцо, и хорошенько все перемешайте.
- Когда начинка готова, а тесто достаточно настоялось – самое время заниматься лепкой вареников. Слепленные вареники можно заморозить или сразу отправлять вариться. И не забудьте, что вареники лучше всего подавать со сметаной.