Блог

(UA) Як приготувати традиційну паску на молоці

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Напередодні світлого свята Великодня кожна господиня задається питанням: «Де ж знайти рецепт ідеальної паски?». Адже існує величезна безліч різних варіацій одного і того ж рецепта: на опарі, на заквасці, на молоці, на кефірі і навіть на вершках.

Ми підготували для вас рецепт простої і дуже смачної паски на молоці.

Отже, для приготування паски вам знадобиться:

  • молоко 2,5% ТМ Хуторок – 500 мл;
  • дріжджі – 50 грамів;
  • борошно – 1 кг;
  • яйця – 5 штук;
  • цукор – 200 грамів;
  • сіль – 1/3 чайної ложки;
  • вершкове масло – 200 грамів;
  • родзинки, цукати або курага – 100 грамів.

Перш, ніж приступати до приготування паски, дістаньте всі необхідні інгредієнти з холодильника і дайте їм нагрітися до кімнатної температури.

Злегка підігрійте молоко і розчинити в ньому дріжджі. Молоко повинно бути не дуже гарячим – не вище, ніж 35 градусів. Дріжджі найкраще вибирати пресовані або як їх ще називають «живі». Сухі дріжджі краще не використовувати для паски – тісто на таких дріжджах піднімається не так добре і паска може вийти недостатньо повітрянною.

Змішайте разом яйця, сіль цукор і м’яке вершкове масло кімнатної температури, а потім збийте все міксером до утворення пишної маси. Потім додайте приблизно 2 склянки борошна і знову збийте міксером.

Потім додайте в тісто молоко з розчиненими дріжджами і акуратно перемішайте. Після цього висипте борошно, що залишилося, і вимішуйте тісто приблизно 10 хвилин. Тісто має вийти не занадто крутим – по консистенції трохи густіше сметани, але не хвилюйтеся – так і повинно бути.

Коли тісто готове – перекладіть його в окрему ємність – таз або дуже велику каструлю, змащену олією, накрийте рушником (щоб тісто не завітрилось) і залиште в теплому місці на пару годин. Будьте готові до того, що тісто підійде приблизно в два рази, тому заздалегідь підберіть відповідну ємність.

Тепер, коли тісто підійшло, додайте до нього цукати, родзинки або курагу, ще раз перемішайте його, щоб трохи осадити, і знову залиште на годину.

Коли тісто вже остаточно готове, розкладіть його по формам, змазаним маслом. Заповніть форми тістом приблизно на 1/3, дайте йому знову злегка підійти вже в формах (це займе приблизно 30 хвилин), а потім випікайте паски не менше 40 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці.

Коли паски вже повністю охолонули залишилося тільки їх прикрасити. Використовуйте будь-яку прикрасу на свій смак – глазур з цукру і яєчних білків з різнобарвною присипкою, просту цукрову пудру або горіхи, цукати і сухофрукти.