kuhnua

Традиції слобожанської кухні

Оприлюднено Оприлюднено в Новини

Що приходить до Вас на вашу думку, коли Ви чуєте слова «Слобожанський край»? Напевно, це безкраїйні хутори, знайомі з дитинства архітектурні пам’ятники і, звичайно, традиції. Жодна культура не багата на традиції так як на них багата культура слобожанського краю! Якщо говорити про культуру в цілому, то на цю тему можна написати цілу бібліотеку, тому сьогодні ми зосередимося на культуру та традиціях слобожанської кухні.
У кухні слобожанського краю активно використовувалося м’ясо і риба. М’ясні продукти були як домашніми так і дикими, українські мисливці приносили своїм дружинам дичину і м’ясо диких звірів з яких ті готували справжні кулінарні шедеври. Свиняче сало активно використовувалося у всіляких видах – його їли сирим, смаженим, копченим і навіть запеченим, це було улюбленою стравою на всі випадки життя, його їли кожен день і на особливі заходи, так що можна сказати, що свиняче сало – найбільш універсальний продукт слобожанців!
На другому за вживанням місці були фрукти і овочі. Морква, буряк, редька, цибуля, гарбуз, огірки, помідори, хрін – список можна продовжувати нескінченно, тому що слобожанці були дуже вправні в своїх стравах і використовували всі можливі і неможливі городні і дикі фрукти і овочі. Яблука, груші, вишні, полуниця і малина – ці фрукти і ягоди вживали не тільки сирими але і в складі начинок для пирогів, вареників і компонентів варення.
Особливе місце в культурі слобожанського краю займає бджолиний мед! З цього делікатесу готували не тільки медовухи і перцеві настоянки, а й різноманітні начинки для десертів, підливи і соуси, до речі, кажучи про соуси, в традиції Слобожанщини налічується біля 30 різноманітних видів соусів на всі випадки життя!
Говорячи про страви сумської і харківської областей не можна не згадати напої. Найбільш старовинними напоями є продукти природного бродіння – узвари, кваси і пиво. Ці напої стали символами не тільки слобожанського краю, а й України в цілому! І, звичайно ж, горілка, її робили “кустарним” способом, та готували з неї різноманітні настоянки і наливки, які до сих пір розбурхують розуми багатьох алкогольних пошановувачів.
Кухня рідного краю відрізнялася особливою вишуканістю і вимогливістю в порівнянні з будь-якими іншими кухнями України, якщо в Полтаві був борщ з товченим салом, то в Харкові традиційний борщ був з голубами і курчатами! Повний перелік вишуканих і автентичних страв можна знайти в довіднику Харківської кулінарної школи 1907 року видання! Тут і парна оленина, і крем-супи, перші в Україні, і безліч інших незвичайних і цікавих страв. Поступово Слобожанщина набувала традиції Західної Європи і всіляко адаптувала їх під себе!
Таким чином, стає зрозуміло, що не дарма слобожанська культура вважається однією з найрозвиненіших і гастрономічно вишуканих культур у всьому світі, адже її рецепти і поєднання страв залишаються актуальними і сьогодні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *