Секрети виробництва молочної продукції

Оприлюднено Оприлюднено в Молоко

Молоко і кисломолочні продукти – це певний вид продуктів, який отримують від корів, коней, кіз і овець шляхом ферментації. В цілому, технологію приготування молока можна розділити на наступні етапи:

1. Підготовка вихідної сировини. На даному етапі відбувається нормалізація молока і вершків за ступенем жирності, його теплова обробка, гомогенізація (процес доведення сировини до однорідної маси), охолодження сировини до температури від +6 до +10 градусів за Цельсієм. На даному етапі відбувається поділ процесу виробництва молока на термостатний або резервуарний, в залежності від стратегії виробництва торгової марки. Термостатний метод передбачає пастеризацію чи стерилізацію молока, з подальшим зберіганням в спеціальній термостатній камері, де продукт витримують 6-12 годин при температурі +8 градусів за Цельсієм. При резервуарному способі відбувається заквашування і сквашування молока в спеціальних резервуарах, де молоко нагрівають до +75 за Цельсієм, а потім молоко і молочні продукти під тиском розподіляють далі.

2. Потім гомонізоване молоко охолоджують до +22 градусів і направляють на сквашування, в залежності від продукту цей процес може займати від двох до семи годин. Потім, відбувається поступове охолодження продукту до +8 градусів за Цельсієм, щоб його можна було розлити в упаковку.

3. Контрольний процес. Один з найважливіших процесів на виробництві. Тут молоко тестують на наявність антибіотиків (в молоці вони повинні бути відсутніми повністю!), на температуру молока, перевіряють його жирність і кислотність, проводиться тест на наявність хвороботворних бактерій і вміст білка. Від усіх цих показників залежить термін зберігання молока і якість готової продукції, торгова марка «Хуторок» приділяє багато часу і сил на контроль якості своєї продукції.

4. Розфасовка. Цей процес передбачає розлив готової продукції в підготовану тару. Перед розлиттям вся упаковка стерилізується, перевіряється на цілісність і стійкість і лише потім в неї додається готовий до вживання продукт.

5. Експорт. Заключний етап молочної промисловості, коли процес переходу молока від корови до Вас на стіл можна вважати завершеним. Розфасований продукт направляється на полиці магазинів і супермаркетів, де чекає своїх покупців.

Як ми бачимо під час виробництва молочної продукції відбувається безліч цікавих речей, які роблять молоко не тільки смачним, але і дуже корисним, адже в процесі обробки всі хвороботворні бактерії гинуть, і залишаються лише корисні мікроорганізми і компоненти молока.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *