Svezhee-moloko

Пастеризоване і непастеризоване молоко: плюси і мінуси

Оприлюднено Оприлюднено в Молоко

Сьогодні дуже актуально стежити за своїм здоров’ям, як наслідок, – за якістю свого харчування. Суперечки щодо користі і шкоди пастеризованого молока розбурхують розуми споживачів вже не один рік, саме тому торгова марка “Хуторок” розповість в цій статті всі секрети, плюси і мінуси пастерезірованного молока! Для початку варто розповісти, що ж таке пастеризація: це не стерилізація, це не замінник “живого” молока на сухе і навіть не вся таблиця Менделєєва в упаковці. Пастеризація – процес одноразового нагрівання продукту (в нашому випадку молока), до 60 градусів за Цельсієм, на протязі 60 хвилин. При процесі пастеризації всі шкідливі мікроорганізми гинуть, тоді як корисні речовини і бактерії залишаються життєздатними і здатними до розмноження, що робить необхідним зберігання пастеризованого продукту при низькій температурі і зовсім нетривалий час. Таким чином пастеризація лише знищує всі потенційно небезпечні організми, при цьому зберігає всі корисні властивості продукту.

На підставі цього можна виділити основні плюси пастеризації:

+ Відсутність шкідливих мікроорганізмів на фоні збережених корисних бактерій, вітамінів і мінералів.
+ Простоста проведення самої процедури, в порівнянні з іншими методами, наприклад, стерилізації.
+ Доступність методу.

Також можливо виділити і мінуси пастеризації:

– Пастеризований продукт може зберігатися нетривалий час і лише в охолодженому приміщенні, так як в складі продукту залишаються корисні бактерії, які здатні до розмноження.
– Необхідність дотримуватися чіткого алгоритму проведення процедури.
– Менш ефективний процес обробки продукту в порівнянні з тією ж стерилізацією, яка повністю знищує всі речовини в продукті.

 Як ми бачимо, пастеризація це зовсім не те, що говорять багато сайтів, і що в народі плутають зі стерилізацією, а лише теплова обробка продукту для забезпечення повної безпеки споживачів.
Тепер саме час поговорити про непастерізоване молоко або як його називають в народі “живе молоко”. Таке молоко не піддається ніякій обробці і йде безпосередньо від корови до споживача, саме таке молоко ви можете побачити на ринках і у бабусь, які торгують ним край дороги.
+ Основний плюс такого молока – натуральність, так як всі речовини в ньому залишаються недоторканими.
+ Відсутність  витрат на продаж, як наслідок – низька ціна.
– Низька санітарія. Так як невідомо в якому стані була тара і сама корова, від якої ви отримуєте молоко.
– Дуже низький термін зберігання – до 24-36 годин.
– Висока небезпека зараження хвороботворними організмами.
– Таке молоко в будь-якому випадку вимагає кип’ятіння або будь-якого іншого виду термічної обробки, якщо воно призначене для дітей.

 Як стає зрозуміло, кожен вид молока має свої плюси і мінуси, і який вид молока купувати Вам – лише справа вибору і смаку, проте торгова марка «Хуторок» завжди піклується про безпеку своїх споживачів, зберігаючи традиції і звичаї приготування молочних продуктів, щоб наші клієнти завжди отримували найсвіжіше, смачне та якісне молоко і молочні продукти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *